woensdag 9 juli 2008

een greep uit de database van kleine hapjes



(foto: pacman cupcakes, http://www.epicurious.com/articlesguides/blogs/editor/wacky/index.html)

Het werkjaar voor 'de kookclub' loopt stilaan op zijn einde. Een samenvatting van de werkzaamheden dringt zich op. Hoe kan dat beter dan met een geheel aan kleine hapjes, want in 'klein' kan je de smaak verfijnder afmeten. Het geheugen van een jaar werken, ervaringsrijk gepresenteerd in kleine hapjes. Of hoe het hergebruiken en daarmee hercreƫren van de gerechtjes waar we mee aan de slag gingen de afgelopen maanden, een impuls kunnen zijn voor een smakelijke toekomst. Een greep uit het aanbod:

CanapƩ de cabrales y pinones ofwel Toast met blauwschimmelkaas en pijnboompitten
Prak de blauwschimmelkaas met een vork. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met kaas. Snijd elk sneetje brood in vier driehoekjes, bestrooi ze met de gahakte pijnboompitten en garneer elk met plakje olijf.
Bron: Recepten uit de Spaanse keuken, Jan Morgan


Teveel van alles, behalve de mayonaise.
250 gram mayonaise met mosterd.
6 groene olijven
2 takjes peterselie
8 hele grote blaadjes basilicum
1 witte ajuin
gemalen peper
gemalen zout


Luie wijven patatten
750 gram krieltjes, grote in 2 snijden, zodat ze allemaal dezelfde grootte hebben
1 citroen, half sap en half in stukjes
2 eetlepels olijfolie
zwarte peper
20 gram groene olijven fijngehakt
2 teentjes look look fijngehakt
mengen in bakslee
klontje boter 15 gram
in oven 30 min 220 graden

Kaasdriehoekjes staan al op blog, resulteerde vandaag in 1 kaasvierkant


Dessert! Citroensorbet
Haal met een dunschiller de schil van de citroenen en pers ze allemaal uit. Breng 500 ml water aan de kook met de suiker en de citroenschil en roer tot de suiker is opgelost. Laat alles 15 minuten pruttelen en haal de pan van het vuur. Gooi de citroenschil weg en laat de suiker afkoelen. Zeef het citroensap erboven, voeg de wodka toe en roer goed. Giet deze massa in de ijsmachine en volg verder de gebruiksaanwijzing van het apparaat.
Bron: p. 1106. De Zilveren Lepel.


Jury van de dag is Carlos: hij lust geen olijven, en er zitten VEEL olijven in het eten

Geen opmerkingen: