woensdag 26 maart 2008

mooi moleculair koken





beeld: Fish and Chips by Sawa Tanaka, Central Saint Martins
Moleculair koken klinkt technologisch, wetenschappelijk en misschien daarom een beetje vreemd, afstandelijk een misschien zelfs 'ongezond'. Niets is minder waar. Met een goede inborst bereid, betekent het dat je chemisch blijft experimenteren tot het gezond en mooi is. Voor nog iets meer food-experimenten, anders, experimenteler, meer ecologisch en beter gedesigned, kijk eens naar kunstenaars als FoAM, Free Soil of Deborah Solomon...

Iets wat ontbrak in de post hiervoor... maar wel op de menukaart?
fish and chips
viskoekjes
400 g witvisfilet, bv zeewolf, koolvis, roodbaars
4 beschuiten, verkruimeld
2 sjalotjes, fijngesneden
1 ei
1 el dille, grod gehakt
50 g augurkjes
6 anslovisfilets
peper

frites
1kg fritesaardappelen, agria, bintje, santé, elba
plantaardige frituurolie
zout

extra nodig
frituurpan, thermometer

voor het paneren
50 g bloem
2 eiwitten, losgeklopt
100 g Japanse broodkruim of beschuitkruim

Geen opmerkingen: