Of streetfood uit de Engelse straten.
4 pers.
bereidingtijd: +/- 1 uur
afkoelen en opstijven: +/- 1 uur
Ingrediënten
Voor de viskoekjes
400 g witvisfilet (bv. zeewolf, koolvis, roodbaars)
4 beschuiten, verkruimeld
2 sjalotjes, fijngesneden
1 ei
1 el mosterd
1 el dille, grof gehakt
50 g augurkjes
6 ansjovisfilets
peper
Voor de frites
1 kg grote fritesaardappels (bv. Agria, Bintje, Santé, Elba)
plantaardige frituurolie
zout
Voor het paneren
50 g bloem
2 eiwitten, losgeklopt
100 g Japans broodkruim of beschuitkruim
Extra nodig
frituurpan, thermometer
Het Recept
1. Beginnen we met de viskoekjes. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer ze met de pulseknop tot een grove puree. Laat de puree +/- 1 uur opstijven in de koelkast, zodat de smaken intrekken.
2. Schil de aardappels en snijd er frites van. Bewaar de gesneden frites onder ruim koud water om bruinkleuring van de aardappels te voorkomen. Spoel de frites goed onder de kraan om het overtollige zetmeel te verwijderen (dit vervuilt het vet) en giet ze af. Leg ze op een doek en dep ze droog.
3. Verwarm de frituurolie tot 140 °C en bak hierin de frites in kleine porties in +/- 5 minuten tot ze gaar zijn. Ze zijn gaar als de frites niet meer glazig zien vanbinnen maar wit, kruimig en zacht. Laat de voorgebakken frites afkoelen.
4. Kneed van de viskoekjespasta balletjes ter grootte van een golfbal en druk ze plat tot een 'koekje' van +/- 6 cm.
5. Wentel de viskoekjes eerst door de bloem, vervolgens door de eiwitten en daarna door het broodkruim.
6. Verwarm de oven voor op 80 °C en verhoog de temperatuur van de frituurolie vervolgens naar 180-190 °C. Frituur de viskoekjes in kleine porties in 3-4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven.
7. Frituur de voorgebakken frites bij dezelfde temperatuur als stap 2 in kleine porties in 5-6 minuten goudgeel. Beweeg het mandje af en toe tijdens het bakken en schut uitbundig direct nadat je de frites uit de olie haalt.
8. Bestrooi met wat zout en serveer meteen met de viskoekjes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten