zondag 2 december 2007

pizza op de huismanier

Ingrediënten voor het deeg:
  • 250 gram bloem & bloem voor de tafel
  • zout
  • verse gist
  • 10 cl water
  • 10 cl olijfolie

Gereedschap
  • grote kom
  • houten lepel
  • folie om kom af te sluiten
  • bakplaat, kan ovenbreed zijn, of schotels van 25 cm. Hangt af van de vorm die je wil.
  • bakpapier.
  • oven op 35° & 250°
  • pizzawieltje

Bereiding deeg:
  • Bloem in de grote kom storten
  • Lauw water tappen en ongeveer een half blokje gist toevoegen en mengen. Laten staan tot er schuim op komt
  • Bij de bloem doen
  • Olie & beetje zout bijvoegen
  • Mengen tot het een consistente massa is en niet meer aan de vinger plakt. Als het blijft plakken: bloem bijdoen. Als het te droog blijft: een drupje water bijdoen.
  • Dan bloem over tafel strooien, kneden op tafelvlak ongeveer een kwartier krachtig kneden. De deeg moet elastisch zijn. Bij het opentrekken mag ze niet onmiddellijk scheuren.
Rijzen:
  • Deeg als een bal terug in de kom doen. Kruis over snijden. Folie over spannen.
  • Een half uur in de oven op rijsstand zetten. Mag langer duren.
  • De deeg moet in volume verdubbeld zijn.
Kneden & vullen:
  • Bloem over tafel strooien. Deeg opnieuw kneden en uitrollen zo groot als, en in de vorm van je bakplaat.
  • Bakpapier op je bakplaat leggen, deeg er op tillen en vulling er op leggen tot 2 cm van de rand.
  • Bakken:
  • Oven op 250° bij de start er in leggen, daarna laten zakken tot 200°
Ingredienten voor de vulling Napoletana
  • Tomatensaus (ui stoven, blik tomaten in blokjes erbij, kruiden met lekkers)
  • mozzarella
  • gedroogde oregano
  • 8 ansjovisfilets uit glazen potje
  • zout

Ingrediënten voor vulling Margherita
  • tomatensaus (zie boven)
  • mozzarella
  • basilicum
  • zout en peper

Afwerking
  • leg de ingrediënten op de pizzadeeg voor hij de oven ingaat

Geen opmerkingen: