bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 15-18 stuks
1 pakje Loempiavelletjes (ontdooid)
1 ei, losgeklopt
1 1/4 liter arachideolie om te frituren
1 portie zoetzure dipsaus
Voor de zoetzure dipsaus
1 1/2 dl water
2 eetl. suiker
3 eetl. blanke Chinese rijstazijn of appelazijn
3 eetl. tomatenpuree of tomatenketchup
1 theel. zout
1/4 theel. versgemalen witte peper
1 theel. maïzena, aangemengd met 3 theel. water
Voor de vulling
100 g rauwe garnale, gepeld, schoongemaakt en fijngehakt
100 g varkensgehakt
1 1/2 eetl. arachideolie
2 eetl. grof gehakte knoflook
1 eetl. fijngesneden gemberwortel
1 1/2 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. Shaoxing rijstwijn of droge sherry
3 eetl. fijngesneden bosui
1 theel. zout
1/2 theel. versgemalen zwarte peper
250 g Chinese kool, in reepjes
25 g gedroogde zwarte Chinese paddestoelen, geweekt, steeltjes verwijderd en in smalle reepjes
Voor de marinade
1 theel. lichte sojasaus
1 theel. Shaoxing rijstwijn of droge sherry
1 theel. sesamolie
1/2 theel. zout
1/2 theel. versgemalen zwarte peper
Het recept
De zoetzure dipsaus
Roer de ingrediënten voor de zoetzure saus met uitzondering van de maïzena in een pannetje door elkaar. Breng aan de kook, roer het maïzenamengsel erdoor en laat 1 minuut koken. Neem van het vuur en laat afkoelen.
De loempia's zelf
- Meng voor de vulling de garnalen, het gehakt en de ingrediënten voor de marinade in een kleine kom door elkaar.
- Verhit de wok op hoog vuur.Voeg 1 1/2 eetlepel van de arachideolie toe en laat, als de olie licht begint te dampen, de knofloop en de gemberwortel al roerend 20 seconden fruiten.
- Voeg de overige ingrediënten voor de vulling samen met het garnalen-gehaktmengsel toe en roerbak 5 minuten. Laat het mengsel in een vergiet uitlekken en goed afkoelen.
- Schep 3-4 eetlepels vulling aan de achterrand op elk loempiavelletje, vouw de zijkanten naar binnen en rol het gevulde velletje stevig op.
- Bestrijk de rand van de open kant met losgeklopt ei en druk de naad voorzichtig dicht. Het rolletje moet circa 10 cm lang zijn en op een buitenmaatse sigaar lijken.
- Zet de schoongemaakte wok weer op het vuur en giet de olie om te frituren erin. Leg, als de olie licht begint te dampen, voorzichtig zoveel loempia's in de pan als er naast elkaar passen.
- Bak de loempia's in circa 4 minuten gaar en goudbruin. Pas zonodig de hoogte van de hittebron aan. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze eerst op een rekje en daarna op keukenpapier uitlekken. Bak de resterende loempia's op dezelfde manier. Serveer ze meteen als ze nog warm en knapperig zijn, met de zoetzure dipsaus erbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten